De negen stippen vormen samen een raadsel: verbind alle stippen, met vier rechte lijnen, zonder je pen van het papier te halen? Zie dit artikel voor de oplossing. De term outside-the-box thinking komt van dit raadsel vandaan. Hoewel het vaak verkeerd geïnterpreteerd wordt, zie nogmaals het artikel, is het een fantastische simulatie om denkkaders mee duidelijk te maken. Aannames en denkkaders zijnbij complexe situaties altijd van belang is. Wat is jouw situatie en waar zitten de aannames? Kortom, wat zijn your nine dots?
Spelend ontdek je snel en effectief de relatie tussen actoren en factoren. Daar is niets kinderachtigs aan. Zoals improvisatieguru Thiagi het mooi zegt: 'Take playful things seriously and take serious things playfully.' we noemen het niet voor niets 'serious gaming'. Wat mij betreft pakken we elk complex problem spelend aan en gaan we spelend het leven door. Niet alleen omdat het leuk is maar ook omdat het effectief is. Want: “You can discover more about a person in an hour of play than in a year of conversation.” - Richard Lingard.
Ontwerpers/designers zijn per definitie design thinkers maar kunnen design thinking niet definiëren. Ik zie het zelf als het handig inzetten van je gezond boerenverstand en intuïtie. Laat je alsjeblieft niet misleiden door een x-stappenplan van design thinking. Klinkklare onzin!
Ontwerpers maken gebruik van handige trucjes. Zo hebben wij geleerd goed te observeren en te luisteren. Wij hebben geleerd dat we onze aannames moeten verifiëren. En we hebben geleerd informatie visueel weer te geven. Dit alles doen wij vanaf stap één. Dat maakt dat wij goed kunnen omgaan met onzekerheden, risico's, complexiteit en chaos. Dat is handig bij het ontwikkelen van een nieuw product, zoals een spel. Maar ook bij het ontwikkelen van een nieuwe dienst, visie, strategie, werkproces... tja, misschien is het wel handig voor alles.
Als ontwerper kan ik niet zonder creativiteit. Nee, als mens kan ik, en jij ook, niet zonder creativiteit.
Creativiteit vormt de rode draad in mijn werk. Your Nine Dots is creativiteit in de praktijk. Daarnaast onderzoek ik de wetenschappelijke geschiedenis van creativiteit, omdat ik het interessant vind. Het komt er op neer dat ik gigantisch veel weet over creativiteit in de praktijk en in theorie. Meer weten? Kijk op creativityn.com of neem contact met me op.
'Mijn naam is Willemijn Brouwer. In ben geboren in de awesome '80 (1982). Creativiteit is mijn expertise. Industrieel Ontwerpen (TUDelft) is de opleiding die ik genoten heb en waardoor mensen mij status geven (bedankt daarvoor). Zoals uit de website blijkt ontwerp ik liever spellen dan stofzuigers. Ik ben altijd al van de spelletjes geweest. Ik kon op mijn vijfde Monopolie en Mahjongg spelen. En ik speel sinds ik acht jaar ben Klaverjas en Hartenjagen. Werkingsprincipes uit gezelschapspellen vormen voor mij ook bron van inspiratie voor serious game design.
Ik werk altijd nauw samen met opdrachtgevers en ik heb een informele communicatiestijl. Het ontwerpen van een spel vraagt om veel verschillende vaardigheden. Omdat ik zelf niet alleen spellen ontwerp maar ook zelf training geeft en workshops faciliteer, kan ik in het ontwerpproces veel zelf doen. Dat scheelt tijd en kosten. Daarnaast heb ik een groot netwerk van experts op verschillende gebieden waarmee ik samenwerk, mocht de opdracht daarom vragen.
Naast mijn werk als serious game designer, werk ik twee dagen per week bij Industrieel onterpen (TUDelft), op de afdeling Product Innovation Management. Ik ben o.a bezig met het ontwikkelen van een Minor over Creativiteit. Mijn stokpaardje is een gigantisch onderzoek naar de wetenschappelijke geschiedenis van creativiteit. Daarnaast geef ik trainingen en masterclassen over creativiteit zie creativityn.com.
Ook ik heb de tuin van de buitenwijk verkozen boven de gezelligheid van de stad. Alles voor de kinderen zullen we maar zeggen… Ik houd van koffie drinken na het tandpoetsen. Ik lees Tolstoy en Jill Mansell. Ik wou dat ik een instrument kon bespelen, zonder te oefenen. Ik denk dat ik grappig ben, hoewel dat vreselijk is om over jezelf te zeggen. Ik ben assertief, flexibel en vindingrijk. Laat je niet misleiden door mijn geveinsde naïviteit, dat doe ik expres. Ik ben best wel slim, meestal dan…
willemijn@williswijs.nl - 06 185 46 048
Copyright © All Rights Reserved