Over de Talent Toolkit

Met de Talent Toolkit verbinden we mensen, maken we talent zichtbaar, faciliteren we kennisdeling en ondersteunen we de benutting en ontwikkeling van talenten.

 

Het is onze overtuiging:

  • dat er veel meer talent in een mens schuilt dan direct zichtbaar is;
  • dat mensen elkaar meer kunnen leren dan ze in eerste instantie denken;
  • dat mensen en organisaties meer uitzelf kunnen halen door talent te delen.
  •  

    Missie

    We willen dat mensen vanuit hun sterkten werken en deze delen om samen meer dan de som van het aantal mensen te zijn. Dit doen we door mensen aan te spreken op hun talent en juist dat talent in te zetten en te delen met anderen.

     

    Geschiedenis

    Talent Toolkit is ontstaan als traineeproject van de trainees van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (www.ncsi.nl).
    De Talent Toolkit (TTK), die wij liefkozend TTK noemen, is op een heel TTK-achtige wijze ontstaan. Acht professionals met uiteenlopende achtergronden liepen een traineeship bij het NCSI – het Nederlands Centrum Sociale Innovatie. Als groep kregen we de opdracht om een nieuw, sociaal innovatief product te ontwikkelen. Dat wil zeggen: een product dat werk makkelijker of leuker kan maken.
    Ons team is gezegend met drie industrieel ontwerpers die geoefend zijn in het maken van nieuwe producten en onder hun begeleiding zijn we gaan brainstormen. De ideeën werden opgeschreven en rondgegeven, zodat ze aangevuld konden worden en van ieders ervaring en talent gebruik werd gemaakt. Snel bleek het voordeel van die verschillende perspectieven: we vulden elkaar aan, iedereen zag iets dat de anderen niet zagen. Dat leidde tot veel vrolijke momenten en nieuwe inzichten – iedereen had wel een kleine bijdrage aan een idee.
    Dit brainstormen leidde uiteindelijk tot een eerste versie van de TTK. Toen kwam het mooiste deel: om het product te testen. Met enkele proefpersonen hebben we de vraag- en aanbodkaarten ingevuld en zijn we gaan spelen. Vooral het lezen van de aanbodkaarten leidde tot veel plezier, want wat een schat aan vaardigheden waren er aanwezig in de groep. En iedereen kon meerdere dingen vinden die hij of zij wilde leren.
    Uiteindelijk was dat het leukste aan het ontwerpen van de Talent Toolkit: om te zien hoeveel verborgen talent er altijd aanwezig is in een team, om dat talent boven water te krijgen en er dan mee aan de slag te gaan.